De hechting met je biologische moeder in je eerste levensjaren, is bepalend voor de rest van je leven.

Het is bepalend in hoeverre jij je kan verbinden met jezelf, je eigen emoties, je gevoelens en met andere mensen om je heen.

De verbinding met je moeder is ook bepalend in hoeverre jij jouw plek in het Leven inneemt en of jij je Leven ten volste leeft.

Zij is de poort naar het Leven toe.

Is er in de eerste jaren van je leven een ongezonde hechting ontstaan met je biologische moeder, dan kan dat nu nog steeds doorwerken in je volwassen leven. Vaak komt de hechtingsdynamiek die je met je moeder hebt ontwikkeld tot uiting binnen je liefdesrelatie( s).

Hieronder een aantal voorbeelden:

Je bent op jonge leeftijd emotioneel en onbewust je aan gaan passen aan de gemoedstoestand of aan de behoefte van je moeder, omdat zij emotioneel gezien niet beschikbaar was, door haar eigen pijn uit het verleden. De kans is dan groot dat je je emotioneel nog steeds aanpast aan de behoefte van de ander, door jezelf in te houden, je eigen pijn/verdriet op zij te schuiven en niet je verlangens/ behoeftes uit te spreken.

Heeft je moeder veel van haar eigen verdriet en pijn met jou gedeeld en bij jou neer gelegd, dan stijg je al gauw op als kind en dan kom je op de plek naast je moeder te staan ( de partner, de zus/broer, beste vriendin)  of daarboven ( haar moeder / haar vader/ haar verzorger)

Dit zal zich uiten binnen je volwassen liefdesrelatie dat je eerder een broer/zus relatie krijgt met je partner of een moeder / vader kind relatie.

Je moeder heeft je innerlijk/ emotioneel niet kunnen zien voor wie je werkelijk was, en dat is haar dochter of zoon. En weet dat een kind alles zal doen voor mama om wel gezien te worden door haar, helaas tevergeefs.

Uit deze dynamiek ontstaat vaak het please gedrag naar partners toe, en zelf je eigen grens en behoefte niet meer voelen of durven te uiten.

Is je moeder juist heel dominant geweest voor jou en heeft ze veel van haar eigen oude pijn op jou geprojecteerd, dan heb je kans dat je juist vermijdend gehecht bent geworden en je het alleen moest redden. Hechting is onveilig, ik ben beter af alleen.

Weet dat al je eigen (kind)pijnstukken die geraakt worden binnen je liefdesrelatie, vaak zijn oorsprong heeft in de hechting met je moeder en dat ze dus niets te maken hebben met je partner, maar dat ze er al zaten lang voor haar/zijn tijd.

Ga met vriendelijke ogen kijken naar jezelf, in jezelf kijken, en voel wat jij als kind gedaan hebt voor je moeder, aanpassen/zorgen/ inhouden/ je groter maken/ weglopen/wegduwen.

En kijk eerlijk of je dit nu weer doet in je volwassen leven, bij je liefdespartner of bij andere dierbaren om je heen.

Weet dat het mogelijk is om hier uit los te komen, weet dat je door te werken aan innerlijk bewustzijn, je vrijer kan worden en oud gedrag los kan laten.

Uit eer voor jezelf, maar ook uit eer voor je moeder.

Jij mag je eigen weg gaan en heel gelukkig ten volste je leven leven, ook al kan of kon zij dat niet.