Vrouwen die hun bestaansrecht laten afhangen van hun zorg als moeder voor hun kinderen creƫren hierdoor een ongezonde emotionele afhankelijkheid tussen het kind en zichzelf als vrouw.

Deze emotionele afhankelijkheid van het kind naar moeder zorgt ervoor dat de leegte bij moeder wordt opgevuld door het kind waardoor ze niet naar haar eigen pijn en verdriet hoeft aan te kijken, want deze wordt gevuld met de zorgen om haar kinderen. Kinderen zullen uit liefde voor hun moeder deze plek eindeloos blijven vervullen en hierdoor nooit helemaal vrij hun leven leven.

Het kind maakt een innerlijke belofte, het zal mij niet beter gaan als jou lieve mama, ik kan niet zonder jouw zorg, ik blijf je nodig hebben want daarmee geef ik jou voldoening in je leven, ook nu ik volwassen ben. Hierdoor zal het kind, jij als volwassenen nu, nooit innerlijk emotioneel volwassen worden en emotioneel vrij je leven kunnen leven.

Gelukkig kan met liefde deze belofte ontbonden worden en kun je met al je innerlijke daadkracht je moeder op een andere wijze gaan eren. Door jezelf te bevrijden van haar emotionele leegte en je eigen plek in te gaan nemen in het leven en in de wereld zonder enige afhankelijkheid. Maar vanuit een liefdevolle verbinding in je hart met je moeder, jezelf en daar waar jullie vandaan komen.