Als je als kind onveilig gehecht bent met je biologische moeder, door bijvoorbeeld haar fysieke en emotionele afwezigheid of door een langere periode gescheiden van haar geweest te zijn, is de kans vrij groot dat jij je moeilijk in de diepte kan verbinden met de ander, met jezelf en met jouw plek in het leven.

Deze onveilige verbinding wordt eigenlijk ook vrij snel zichtbaar in partnerrelaties. Als 1 van de 2 of beiden zich niet in de diepte kan verbinden, dan is er een afwezigheid en een soort van leegte in de relatie zichtbaar.

Diegenen die zich moeilijk kan verbinden of juist diegenen die naast de afwezige partner staat, zoekt zijn of haar “heil” ergens anders en dan lijkt al gauw dat seks met een ander een soort van bevestiging geeft dat hij/zij er mag zijn en belangrijk is. Je krijgt aandacht en dat doet jou goed.

Seks met de ander geeft je genot, een schijngevoel van vrijheid en een kort gevoel van geluk, want er zijn geen andere verplichtingen, je hebt even geen zorgen aan je hoofd, maar thuis bij je partner wel en dat geeft stress.

Het is een vlucht en afleiding om niet te hoeven voelen hoe het eigenlijk echt met je gaat en om te kijken wat je in de diepte mist, naar verlangt en werkelijk nodig hebt.

Uiteindelijk ligt de grote uitdaging voor diegenen die “vreemdgaat” om juist zijn/haar behoeftes, verlangens, gemis bespreekbaar te maken met de partner. Om eerlijk, open en kwetsbaar te zijn wat jou ongelukkig maakt, wat jij mist, wat jij nodig hebt.

Je vlucht heeft vaak niets met de ander te maken, maar met de verwijdering die er tussen jou en je partner is ontstaan, de verbinding die er niet (meer) is.

Je kunt er samen in groeien, als je beiden bereid bent om naar zijn/haar eigen aandeel te kijken. Dat creëert een weg naar een volwassen bewustzijn in jullie relatie, wat kan zorgen voor meer emotionele veiligheid, meer verbinding en aanwezigheid en dat geeft de relatie een stevig fundament.

Het bespreekbaar maken kan er misschien ook voor zorgen dat de relatie eindigt, kortom omdat jullie dynamiek niet gezond meer is of omdat 1 van de partners niet bereid is om naar zijn/haar eigen aandeel hierin te kijken.

Elke relatie, vooral de relatie met jezelf, heeft eerlijkheid en liefde nodig. Blijf trouw aan je gevoelens en verlangens, maak ze bespreekbaar, met wie dan ook.