Veel gestelde vragen

Een overzicht van veel gestelde vragen

1. Wat is systemisch werken?
Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de anderen in dat systeem. Het leert je waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei. Systemisch werken zorgt voor inzicht en acceptatie, wat bevrijdend kan doorwerken in je persoonlijke ontwikkeling en groei. [ bronvermelding: Hylke Bonnema]
2. Wat houdt systemisch werken precies in?
Tijdens het systemisch werken wordt er vanuit gegaan dat iedereen wordt geboren in zijn/haar familiesysteem. Ieder individu wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familiesysteem is hierin het grootst, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een vereniging, een team of je sociale omgeving heeft een systeem. Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet en waarom.  [ bronvermelding: Hylke Bonnema]
3. Wat is een systemische familieopstelling?
Werken met een opstelling is een inzichtelijke manier om duidelijkheid te krijgen over je eigen plek in een familie, een relatie of een organisatie. Je kan dit binnen een groep uitvoeren, maar ook individueel met mij via A4 blaadjes of poppetjes. Het poppetje, iemand uit de groep of het A4’tje representeert jou en de gekozen familieleden. Zij krijgen een zichtbare plek in de ruimte t.o.v. elkaar en vanuit daar zullen de familiedynamieken al gauw duidelijk worden. Door de representant te verplaatsen en op een andere plek te zetten, kan er al een mooie nieuwe beweging ontstaan in het systeem. Dit kan je het gevoel van opluchting en innerlijke rust geven.
4. Wat houdt het representant zijn in tijdens een familieopstelling?
Tijdens een familieopstelling, representeren andere deelnemers uit de groep, jouw familieleden. Diegene die de opstelling begeleidt, zal vanuit een innerlijk gevoel een deelnemer uitnodigen om een familielid te representeren. Het representant zijn bied je een mooie gelegenheid om zelf te ervaren welke verschillende (familie)dynamieken er aanwezig zijn in een familiesysteem. Het geeft je ook de mogelijkheid om kennis te maken met mijn manier van begeleiden
5. Wat is het verschil tussen een individuele familieopstelling en een workshop familieopstellingen?
Bij een individuele opstelling, word je 1 op 1 begeleid door mij. We werken dan met A4 blaadjes of poppetjes die jouw familieleden representeren. Het kan veiliger voor je zijn om voor de eerste keer een opstelling individueel te ervaren.

Tijdens een workshop zijn we in een groep en zullen andere deelnemers familieleden uit elkaars familiesysteem representeren. Je hoeft dus geen eigen familieleden mee te nemen naar de workshop. Familieopstellingen in een groep heeft vaak een krachtige bedding omdat ieder familielid zichtbaar in de ruimte is opgesteld.

6. Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?
Je kan uiterlijk 48 uur voor je afspraaktijd je afspraak kosteloos annuleren. Mocht je je afspraak na 48 uur annuleren / verzetten, dan ben ik genoodzaakt om de behandelingskosten te factureren.
7. Worden de behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar?
Mijn behandelingen worden niet vergoed door de zorgverzekering. Dit is een bewuste keuze. Het is voor mij belangrijk dat ik niet afhankelijk ben van beroepsverenigingen en eisen waar ik aan moet voldoen. Ik wil me vrij en verantwoordelijk voelen in mijn professionele manier van werken en behandelen.
8. Kan ik de kosten van een behandeling indienen als werkgerelateerde kosten?
Aangezien mijn manier van begeleiden, systemisch coachen is en ook organisatie opstellingen bevat, is het zeker mogelijk om een zakelijke factuur te krijgen.
9. Wat zijn de betaalmogelijkheden?
Er kan met pinpas betaald worden in mijn praktijk.
10. Kan ik ook in de avond een afspraak maken?
Het is niet mogelijk om in de avonduren bij mij een afspraak te maken.
11. Moet ik zelf handdoeken meenemen?
Je hoeft zelf geen handdoeken mee te nemen, alles is aanwezig in de praktijk.